اقتصادی

گام‌های اساسی دولت چهاردهم برای رفع ناترازی انرژی – جمهورآنلاین

به گزارش جمهور آنلاین، محمدصادق کریمی با تشریح اقدامات انجام شده در حوزه انرژی در سال گذشته اظهار داشت: از آنجا که یکی از دغدغه‌های اساسی در حوزه انرژی کشور رفع ناترازی است، دولت چهاردهم سال گذشته اقدام به تهیه برنامه جامع دولت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر کرد.

وی افزود: اقدامات دولت را می توان در چهار دسته “اجرای برنامه هفتم توسعه”، “فعالیت های مرتبط با شورای اقتصاد”، “اقدامات شورای عالی انرژی” و “پیگیری‌های کلیدی در راستای رفع ناترازی انرژی” گروه‌بندی کرد.

رئیس امور انرژی سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به اهمیت برنامه هفتم توسعه به‌ عنوان سند ملی و کلان، اقدامات انجام‌شده در این بخش را بسیار گسترده برشمرد و افزود: اصلاح یارانه سوخت، ارائه نفت گاز به ناوگان حمل‌ونقل در مسیر، تدوین آیین‌نامه حساب بهینه‌سازی انرژی و مجوز پرداخت از این حساب، پایه‌ریزی و تهیه اساسنامه سازمان بهینه‌سازی انرژی، تشکیل بازار برق و افزایش سهم معاملات برق در بازار، اجرای آیین‌نامه‌های سوخت‌رسانی دریایی و برنامه‌های کیفی‌سازی تولید فرآورده‌های نفتی از جمله مهم‌ترین اقدامات در این زمینه محسوب می شوند.

کریمی اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت را یکی از برنامه‌های اساسی در این زمینه برشمرد و اعلام کرد: این موضوع یکی از نقاط کلیدی توسعه در صنعت نفت ایران محسوب می شود که آیین نامه آن تصویب و برای اجرا آماده شد.

رئیس امور انرژی سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به نقش شورای اقتصاد در تصمیم‌گیری‌های کلان حوزه انرژی گفت: در شورای اقتصاد، مجوزهای کلانی در حوزه سرمایه‌گذاری نفت و گاز صادر شد که از جمله آنها می‌توان به طرح‌های توسعه میادین نفتی آزادگان، سومار، آذر، سامان، دلاوران و بند کرخه اشاره کرد.

کریمی ادامه داد: پارسال گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان که از مناطق محروم کشور به‌شمار می‌رود، با حمایت شورای اقتصاد در دستور کار قرار گرفت و مجوزهای لازم برای اجرا صادر شد.

تهیه برنامه جامع دولت در حوزه تجدیدپذیرها

رئیس امور انرژی سازمان برنامه و بودجه کشور یکی از رویکردهای دولت چهاردهم در حوزه رفع ناترازی انرژی را توسعه انرژی های تجدیدپذیر برشمرد و افزود: در این رابطه پارسال برنامه جامع دولت برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر تهیه شد که شامل مجوزهای شورای اقتصاد، ترک تشریفات مناقصه و تنظیم آیین‌نامه‌های مربوطه بود.

کریمی گفت: همچنین هیات وزیران، آیین‌نامه‌ای برای توسعه کسب‌وکارهای مرتبط با انرژی‌های تجدیدپذیر تصویب کرد که در آن اجازه صادرات و فروش برق به صنایع و عرضه در تابلوی سبز بورس انرژی فراهم شد؛ این اقدامات نقاط عطفی در توسعه تجدیدپذیرها و کاهش ناترازی به‌شمار می‌روند.

وی با یادآوری اینکه برای بهبود شرایط در صنعت برق، ماده ۱۰ قانون مانع‌زدایی از این صنعت اصلاح شد، افزود: با اصلاح صورت گرفته، یارانه‌ها به صورت بهینه در زنجیره تولید، انتقال و توزیع مصرف برق تخصیص داده می‌شود؛ این اقدام نه فقط موجب بهبود اقتصادی در بخش صنعت برق شد، بلکه زمینه افزایش بهره‌وری را نیز فراهم کرد.

این مقام مسئول در سازمان برنامه و بودجه کشور ادامه داد: تصویب مصوبات قانونی برای رفع موانع توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر شامل مجوزهای صادرات برق، تخصیص زمین مناسب و ارائه تسهیلات ارزی، فراهم‌سازی زیرساخت‌های بورس انرژی برای عرضه برق تجدیدپذیر، پیش‌بینی اهداف بلندمدت در توسعه انرژی‌های خورشیدی به‌ویژه در برنامه‌های تابستانی اوج بار و تقویت زیرساخت انرژی در جزایر راهبردی جنوب کشور در کارنامه عملکرد این بخش به ثبت رسید.

اصلاح پلکانی یارانه سوخت بخش معدن و صنایع بالادستی نفت

کریمی در ادامه به اقدامات تخصصی انجام‌شده در سال گذشته در حوزه‌های مختلف انرژی اشاره کرد و افزود: در برنامه‌های کلان بخش نفت و گاز، اصلاح یارانه سوخت در بخش معدن و صنایع بالادستی نفت به صورت کاهش سالیانه ۱۰ درصد که آیین‌نامه مربوطه به تصویب رسید و وارد مرحله اجرا شد.

وی با اشاره به تصویب سوخت‌رسانی به ناوگان حمل‌ونقل باربری و مسافری، هدف از تدوین آن را مقابله با قاچاق سوخت برشمرد که اجرای آن آغاز شده است.

رئیس امور انرژی سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: توسعه بازار برق به نحوی که معاملات برق به طور مستقیم میان نیروگاه‌ها و مصرف‌کنندگان در بورس انرژی انجام شود و تنظیم آیین‌نامه‌های کیفی‌سازی فرآورده‌های نفتی و سوخت‌رسانی دریایی که زیرساخت‌های آن فراهم شده و درآمد ارزی قابل‌توجهی برای کشور ایجاد خواهد کرد از دیگر اقدامات حوزه بخش نفت و گاز بود.

برنامه ریزی برای تامین برق جزایر جنوبی کشور

رئیس امور انرژی سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به نقش شورای عالی انرژی در سیاست‌گذاری‌های کلان، اقدامات انجام‌شده در این بخش را مهم ارزیابی کرد و گفت: در این شورا، مصوبات گذشته به طور جدی پیگیری شد که از جمله این مصوبات توسعه بازار بهینه‌سازی انرژی، تضمین جرایم عدم تحویل انرژی برای واردکنندگان به بازار و همچنین تقویت شرکت‌هایی بود که بهینه‌سازی مصرف انرژی را پیشنهاد می‌دهند.

به گفته کریمی، شرکت‌های بهینه سازی مصرف انرژی با مصرف‌کنندگان خانگی و صنعتی تعامل دارند و با کاهش مصرف، به اهداف مدیریت مصرف انرژی کمک می‌کنند.

وی با اشاره به اهمیت جزایر راهبردی جنوب کشور گفت: از سال گذشته (بودجه ۱۴۰۳ ) پیش‌بینی‌هایی برای توسعه زیرساخت برق در این جزایر انجام شد. با توافقات میان وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه، منابع لازم از بودجه عمومی و همچنین صنعت برق تأمین شد. این اقدامات تا حد زیادی پیشرفت کرده است و امیدواریم در سال آینده، مشکل خاموشی در این جزایر نداشته باشیم.

وی اذعان داشت: فعالیت‌های انجام‌شده در سال ۱۴۰۳ گام‌های مهمی در راستای مقابله با چالش‌های انرژی کشور، به ویژه ناترازی‌ها بود. امیدواریم که با ادامه مسیر توسعه تجدیدپذیرها، اصلاح یارانه‌ها و مدیریت منابع، بتوانیم در سال‌های آینده به اهداف تعیین‌شده در برنامه هفتم توسعه دست پیدا کنیم و زیرساخت‌های انرژی کشور را به سطح مطلوبی ارتقا دهیم.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا